Sinterklaasliedjes

Sinterklaasliedjes

Sinterklaasliedjes zijn een belangrijk onderdeel van het Sinterklaasfeest. Vanaf de aankomst van de Goedheiligman in het land tot aan zijn vertrek wordt er gezongen. Als de Sint met de stoomboot aankomt zingen we Zie ginds komt de stoomboot. Bij het zetten van de schoen zingen we Sinterklaas kapoentje. Op Sinterklaasavond zingen we het sinterklaasliedje Hoor wie klopt daar kinderen en als hij vertrekt zingen we Dag Sinterklaasje. Je ziet het al, je ontkomt niet aan een het kennen van veel Sinterklaasliedjes. Gelukkig hebben we op deze website er meer dan 40 voor je verzameld. Ken jij deze kinderliedjes voor de Sint allemaal? Veel plezier met zingen.

Kinderliedjes voor Sinterklaas

Het Sinterklaasfeest leent zich erg goed voor het zingen van kinderliedjes voor Sinterklaas. Deze liedjes zijn soms heel kort en simpel, soms zijn ze wat langer en is de tekst ook meer richting oud Nederland. Dat wil niet zeggen dat deze Sinterklaasliedjes niet ontzettend leuk zijn en met een beetje hulp ook voor jouw kinderen gemakkelijk zijn om te leren.

Sinterklaasliedjes tekst

Op deze website vind je de tekst van veel leuke Sinterklaasliedjes. Daarmee weet jij zeker dat je straks goed voorbereid bent als je samen met je kindje gaat zingen voor de Sint. De tekst van de meeste Sinterklaasliedjes is kort en grappig. Soms zijn de teksten wat langer en wordt er meer gebruikt gemaakt van oud Nederlandse zinnen. Denk dan bijvoorbeeld aan “Gewis dan kwam hij wel” uit het Sinterklaasliedje Hoor de wind waait door de bomen. Deze zin betekent dat als hij weet dat je op hem zit te wachten dat hij dan zeker komt.

zijn de cadeaus die in de tekst van sommige Sinterklaasliedjes voorkomen wat ouderwets. Denk dan bijvoorbeeld eens aan het liedje O kom er eens kijken. Daarin komen cadeaus als een bromtol en twee kaatseballen in een net voorbij. Die cadeaus kun je natuurlijk gemakkelijk vervangen door wat modernere cadeaus zoals een playstation met een controller erbij of een trampoline met een net erom. Je kunt daar creatief in zijn.

Nieuwe versies van Sinterklaasliedjes

Een deel van de Nederlanders associeert het Sinterklaasfeest inmiddels met racisme en onderdrukking van de zwarte bevolking. Natuurlijk is dat nooit het uitgangspunt voor dit kinderfeest geweest en zullen kinderen zelf die verbanden nooit leggen. Voor de ouders die zich daar wel mee bezig houden zijn een aantal Sinterklaasliedjes hertaald. Dat wil zeggen dat alle verwijzingen naar zwart en knecht uit de tekst zijn gehaald. Op die manier kunnen ook mensen die zich niet in de geest van jonge kinderen kunnen verplaatsen toch de liedjes meezingen. Wat ik hierbij natuurlijk wel wil benadrukken dat ook de moderne versies van deze kinderliedjes ontzettend leuk zijn en dat je zeker kunt kijken wat je eruit kunt halen om het Sinterkaasfeest met jouw kinderen zo leuk mogelijk te maken.

Kinderliedjes voor Sinterklaas op Youtube

Youtube is een handige bron voor heel veel kinderliedjes. Dat geldt op Youtube zelfs voor heel veel Sinterklaasliedjes. Dat maakt het ook een stuk gemakkelijker om deze liedjes te leren. Naast een leuk filmpje leer je van Sinterklaasliedjes op Youtube gemakkelijk de tekst en de melodie. Die melodie is anders voor kinderliedjes soms best moeilijk te vatten als je de tekst alleen ziet. Daarom is het ook zeker een goed idee om Youtube te gebruiken als je nieuwe Sinterklaasliedjes gaat leren.

Boeken over Sinterklaasliedjes

Omdat het Sinterklaasfeest iconisch is en er geen kinderfeest is waarbij liedjes zo belangrijk zijn, zijn er ook veel boeken uitgebracht over Sinterklaasliedjes. En omdat de tijdgeest steeds veranderd wordt er ook het nodige in deze moderne versies van de Sinterklaasliedjes aangepast. Een van de nieuwste en leukste boeken in dit genre is het boek Sinterklaasliedjes van Mark Janssen. Mark Janssen is een van de beste en meest bekende illustrators van Sinterklaasverhalen. In zijn nieuwste boek verteld hij het verhaal van 7 kinderen, die verkleed als Sinter klaas en Zwarte Piet, de spannendste avonturen beleven als ze op zoek zijn naar de magie van het Sinterklaasfeest. Bij hun tocht komen ze langs heel veel bekende en gemoderniseerde Sinterklaasliedjes. Een echte aanrader om samen met je kindje te lezen in de weken voor Sinterklaas.

Sinterklaasliedjes zingen bij de intocht van Sinterklaas

De intocht van Sinterklaas is voor veel kinderen een belangrijk moment in het jaar. Er wordt vaak reikhalzend naar uitgekeken. Dat wordt natuurlijk al versterkt door het Sinterklaasjournaal met Diewertje Blok waarin al ruim voor de intocht aandacht aan de Sint wordt besteed. vaak eindigt dat er in dat het onzeker is of de Sint wel op tijd of uberhaupt bij ons aan gaat komen. Deze spanning wordt omgezet in ontlading als hij dan ook daadwerkelijk voet aan land zet in de verschillende steden. Dat gaat altijd gepaard met veel pepernoten, maar ook met het zingen van heel veel leuke Sinterklaasliedjes. Daarbij mag natuurlijk Zie ginds komt de Stoomboot niet missen.

Wat is jouw favoriete sinterklaasliedje?

Omdat er zo ontzettend veel Sinterklaasliedjes zijn is het lastig om te bepalen wat nu eigenlijk het leukste Sinterklaasliedje is. Dat is ook nog eens heel persoonlijk. Ikzelf vind Rommel de Bommel een heel erg leuk Sinterklaasliedje. Maar wat is nu jullie mooiste, leukste of grappigste Sinterklaasliedje? Laat het weten als reactie op dit bericht. Staat het liedje er nog niet bij op deze website, wil je dan alsjeblieft ook de tekst van het Sinterklaasliedje opnemen, dan zorgen wij ervoor dat hij ook opgenomen wordt op deze website. Dank je wel alvast en veel plezier met het eten van pepernoten en chocoladeletters!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *