Sinterklaasliedjes

Sinterklaasliedjes

Sinterklaasliedjes zijn een belangrijk onderdeel van het Sinterklaasfeest. Vanaf de aankomst van de Goedheiligman in het land tot aan zijn vertrek wordt er gezongen. Als de Sint met de stoomboot aankomt zingen we Zie ginds komt de stoomboot. Bij het zetten van de schoen zingen we Sinterklaas kapoentje. Op Sinterklaasavond zingen we het sinterklaasliedje Hoor wie klopt daar kinderen en als hij vertrekt zingen we Dag Sinterklaasje. Je ziet het al, je ontkomt niet aan een het kennen van veel Sinterklaasliedjes. Gelukkig hebben we op deze website er meer dan 40 voor je verzameld. Ken jij deze kinderliedjes voor de Sint allemaal? Veel plezier met zingen.

Alle Sinterklaasliedjes

Kinderliedjes voor Sinterklaas

Het Sinterklaasfeest leent zich erg goed voor het zingen van kinderliedjes voor Sinterklaas. Deze liedjes zijn soms heel kort en simpel, soms zijn ze wat langer en is de tekst ook meer richting oud Nederland. Dat wil niet zeggen dat deze Sinterklaasliedjes niet ontzettend leuk zijn en met een beetje hulp ook voor jouw kinderen gemakkelijk zijn om te leren.

sinterklaascadeautjes

Sinterklaasliedjes tekst

Op deze website vind je de tekst van veel leuke Sinterklaasliedjes. Daarmee weet jij zeker dat je straks goed voorbereid bent als je samen met je kindje gaat zingen voor de Sint. De tekst van de meeste Sinterklaasliedjes is kort en grappig. Soms zijn de teksten wat langer en wordt er meer gebruikt gemaakt van oud Nederlandse zinnen. Denk dan bijvoorbeeld aan “Gewis dan kwam hij wel” uit het Sinterklaasliedje Hoor de wind waait door de bomen. Deze zin betekent dat als hij weet dat je op hem zit te wachten dat hij dan zeker komt.

Zoals je ziet zijn de cadeaus die in de tekst van sommige Sinterklaasliedjes voorkomen wat ouderwets. Denk dan bijvoorbeeld eens aan het liedje O kom er eens kijken. Daarin komen cadeaus als een bromtol en twee kaatseballen in een net voorbij. Die cadeaus kun je natuurlijk gemakkelijk vervangen door wat modernere cadeaus zoals een PlayStation met een controller erbij of een trampoline met een net erom. Je kunt daar creatief in zijn.

Een bromtol en een zweep erbij

Nieuwe versies van Sinterklaasliedjes

Een deel van de Nederlanders associeert het Sinterklaasfeest inmiddels met racisme en onderdrukking van de zwarte bevolking. Natuurlijk is dat nooit het uitgangspunt voor dit kinderfeest geweest en zullen kinderen zelf die verbanden nooit leggen. Voor de ouders die zich daar wel mee bezig houden zijn een aantal Sinterklaasliedjes hertaald. Dat wil zeggen dat alle verwijzingen naar zwart en knecht uit de tekst zijn gehaald. Op die manier kunnen ook mensen die zich niet in de geest van jonge kinderen kunnen verplaatsen toch de liedjes meezingen. Wat ik hierbij natuurlijk wel wil benadrukken dat ook de moderne versies van deze kinderliedjes ontzettend leuk zijn en dat je zeker kunt kijken wat je eruit kunt halen om het Sinterkaasfeest met jouw kinderen zo leuk mogelijk te maken.

Kinderliedjes voor Sinterklaas op Youtube

Youtube is een handige bron voor heel veel kinderliedjes. Dat geldt op Youtube zelfs voor heel veel Sinterklaasliedjes. Dat maakt het ook een stuk gemakkelijker om deze liedjes te leren. Naast een leuk filmpje leer je van Sinterklaasliedjes op Youtube gemakkelijk de tekst en de melodie. Die melodie is anders voor kinderliedjes soms best moeilijk te vatten als je de tekst alleen ziet. Daarom is het ook zeker een goed idee om Youtube te gebruiken als je nieuwe Sinterklaasliedjes gaat leren.

Boeken over Sinterklaasliedjes

Omdat het Sinterklaasfeest iconisch is en er geen kinderfeest is waarbij liedjes zo belangrijk zijn, zijn er ook veel boeken uitgebracht over Sinterklaasliedjes. En omdat de tijdgeest steeds veranderd wordt er ook het nodige in deze moderne versies van de Sinterklaasliedjes aangepast. Een van de nieuwste en leukste boeken in dit genre is het boek Sinterklaasliedjes van Mark Janssen. Mark Janssen is een van de beste en meest bekende illustrators van Sinterklaasverhalen. In zijn nieuwste boek verteld hij het verhaal van 7 kinderen, die verkleed als Sinter klaas en Zwarte Piet, de spannendste avonturen beleven als ze op zoek zijn naar de magie van dit feest. Bij hun tocht komen ze langs heel veel bekende en gemoderniseerde Sinterklaasliedjes. Een echte aanrader om samen met je kindje te lezen in de weken voor Sinterklaas.

Sinterklaasliedjes zingen bij de intocht van Sinterklaas

De intocht van Sinterklaas en zwarte pieten is voor veel kinderen een belangrijk moment in het jaar. Er wordt vaak reikhalzend naar uitgekeken. Dat wordt natuurlijk al versterkt door het Sinterklaasjournaal met Diewertje Blok waarin al ruim voor de intocht aandacht aan de Sint wordt besteed. vaak eindigt dat er in dat het onzeker is of de Sint wel op tijd of überhaupt bij ons aan gaat komen. Deze spanning wordt omgezet in ontlading als wordt geroepen: Zie ginds komt de stoomboot en hij dan ook daadwerkelijk voet aan land zet in de verschillende steden. Dat gaat altijd gepaard met veel pepernoten, maar ook met het zingen van heel veel leuke Sinterklaasliedjes. Daarbij mag natuurlijk Zie ginds komt de Stoomboot niet missen.

De intocht van Sinterklaas

Sinterklaas kapoentje en andere leuke Sinterklaasliedjes zingen

Sinterklaas kapoentje is een van de eerste sinterklaasliedjes die kinderen leren zingen. De tekst is simpel en is uitermate geschikt om te zingen als je je schoen mag zetten. Bij dit kinderliedje hoort natuurlijk ook Sinterklaasje bonne, bonne, bonne. Ook dat liedje je kort en krachtig. Dit in tegenstelling tot echte klassiekers als Zie de maan schijnt door de bomen. Dat is een liedje wat je vaker zingt op sinterklaasavond.

Ook andere sinterklaas liedjes teksten zijn ontzettend leuk. Zoals Hij komt, de lieve goede Sint, Zie de maan schijnt door de bomen, Daar wordt aan de deur geklopt en Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht. Stuk voor stuk liedjes met een hoge mate van nostalgie, die elk kind stiekem ontzettend leuk vindt. Al was het alleen maar omdat je natuurlijk voor leuke cadeautjes krijgt. Sluit jij ook altijd af met Dag Sinterklaasje?

Als de kleintjes slapen komt Sinterklaas

Hebben de kinderen gezongen dan is het tijd voor Sinterklaas en Zwarte Piet om de schoentjes te vullen. De knecht vertelt de Goede Sint of een kind lief is geweest en Sinterklaas stopt een leuk cadeautje en wat lekkers in de schoen. Bij stoute kinderen is het cadeau natuurlijk iets minder groot.

Sinterklaas kapoentje

Sint Nicolaas gaat dan in het gure herfst en winterweer het dak op terwijl Pieter gluurt door de ramen en schoorstenen om te kijken of de kinderen slapen. Niet voor niets gaan er ook sinterklaasliedjes over de bomen, wind en nacht en de maan schijnt door de bomen. Sinterklaas wordt dan neergezet als zo’n baas dat hij dat allemaal doet. En dat terwijl Sinterklaas het weer hier echt lelijk vindt. Zou Sinterklaas liever in de zomer zijn verjaardag vieren?

Het thema lieve kinderen en stoute kinderen

Bij Sint Nicolaas is een van de belangrijkste thema’s het verschil tussen lief en stout. Dit thema komt ook bij veel sprookjes voor, dus het zal vast iets zijn wat vroeger vanuit de opvoeding veel werd overgebracht. Ook in sinterklaasliedjes worden lieve kinderen blij doordat ze verwend worden. Stoute kinderen gaan mee met de zak naar Spanje, krijgen de gard, krijgen zout in plaats van cadeautjes of knorren.

Dit komt duidelijk naar voren in het sinterklaasliedje Hoor wie klopt daar kind’ren. Hier wordt bezongen dat Sint Nicolaas in het geheel niet van stoute kind’ren heel niet houdt. Ze krijgen knorren of een zakje met wat zout. Knorren is oudhollands voor het boos toegesproken worden. Dat past natuurlijk helemaal niet meer bij de huidige tijd. Daarom worden er ook andere versies van sinterklaasliedjes geschreven, die meer bij deze tijd passen en waar stoute kind’ren niet zo duidelijk gestraft werden.

Sinterklaas op het dak

Sint Nicolaas, goedheiligman

Sinterklaas luistert naar vele namen. Sint Nicolaas, Goedheiligman, Sint, Sinterklaas. Het maakt eigenlijk niet zoveel uit. Daarom komen deze verschillende namen ook in verschillende sinterklaasliedjes voor. Sinterklaas Goedheiligman is daar een voorbeeld van. Ook Hij komt, hij komt die lieve, goede sint kiest voor een variant. Zie ginds komt de stoomboot zingt dan weer over Sint Nicolaas (ik zie hem al staan). En dan met De zak van Sinterklaas is de cirkel weer rond.

Het paard van Sinterklaas in Sinterklaasliedjes

In veel sinterklaasliedjes komt ook het paard van Sinterklaas naar voren. Het schimmeltje draagt met gemak Sinterklaasje over het dak, Voordat hij weer naar Spanje rijdt en dat trouwe beestje is dat heus wel waard uit Sinterklaas is jarig. Eerst natuurlijk ging dat over Amerigo en tegenwoordig rijdt Sinterklaas op Ozosnel. Dat is natuurlijk weer een verwijzing naar Hoor de wind waait door de bomen. In dat liedje rijdt Sinterklaas op zijn paardje O zo snel.

Sinterklaas en Ozosnel

Pieten mogen niet ontbreken

Ook Pieten mogen in sinterklaasliedjes niet ontbreken. Traditioneel waren dit zwarte pieten, maar tegenwoordig wordt vaak over Pieten gezongen. Dat zijn niet meer de knecht Pieterbaas zoals ze vroeger werden genoemd, maar slimme piet, danspiet, hoofdpiet of welke je ook maar kunt verzinnen. Ze brengen vaak een zak vol lekkers mee zodat iedereen wat lekkers krijgt. Er zijn ook veel leuke sinterklaasliedjes over Piet. Denk bijvoorbeeld eens aan Zwarte piet ging uit fietsen, Langzame Piet en vlugge Piet en Arme Zwarte Piet. Bij Zwarte Piet ging uit fietsen is natuurlijk hilarisch dat de sint achterop gaat in plaats van op zijn trouwe beestje.

Bergen suikergoed op een heerlijk avondje

Sinterklaasavond zonder lekkers bestaat niet. Het sinterklaasfeest draait naast cadeautjes en sinterklaasliedjes ook vooral om lekker eten. Want: Wie zoet is krijgt lekkers, wie de koek krijgt, wie de gard en natuurlijk een banketletter, ook voor mij uit O, kom er eens kijken. Met pepernoten, taai taai, banketletters, chocoladeletters en alle varianten daarop is dit kinderfeest een feest voor elke zoetekauw.

snoepgoed sinterklaas

Wat is eigenlijk jouw favoriete lekkernij bij Sinterklaas? Ben jij iemand die de koek krijgt of houd jij meer van kruidnoten? Sinterklaas neemt in ieder geval graag iets voor je mee.

Sinterklaasliedjes met oudhollandse teksten

In veel sinterklaasliedjes komen teksten voor die vroeger heel normaal waren, maar tegenwoordig mensen niet meer kennen. Denk bijvoorbeeld eens aan Hoor de wind waait door de bomen, makkers staakt uw wild geraas. Maar ook Sinterklaas is jarig waarin wordt gezongen dat Sinterklaas de kinderen het allermeest bemint. Dat klinkt in de huidige tijd wat lastig misschien, maar het betekent niets meer dan dat Sinterklaas van alle kinderen blij wordt. En nee, vroeger was men ook niet racistisch als er werd gezongen over zwarte pieten, maar was zwarte piet gewoon iets dat uit de overlevering werd meegenomen. Men dacht er niet zo diep over na. Moet dat tegenwoordig anders? Dat mag iedereen gelukkig zelf bepalen.

Maar ook de cadeautjes die in de kinderliedjes worden genoemd zijn ouderwets. Een bromtol met een zweep erbij of een snoezig jurkje kant. Kinderen van tegenwoordig weten niet eens meer wat het is. Kinderen van tegenwoordig worden blij van een Playstation, mobiele telefoon of iPad. De Goede Sint mag blij zijn als kinderen blij worden van een voetbal of een bordspel. Dan wordt er nog iets aan sociale interactie gedaan.

Klaarzitten op Sinterklaasavond

En dan is het eindelijk zover. Vol verwachting klopt ons hard want Daar wordt aan de deur geklopt. We zingen Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht. Wordt er hard geklopt dan zitten de brave kinderen al klaar en het ongehoorzaam kind wordt wat stiller. Ons hartje klopt. Beste Piet en beste Sinterklaas, kom binnen en ga zitten. Hopelijk ben je zwaar beladen en heb je veel cadeautjes mee. Je kwam helemaal met de stoomboot uit Spanje varen en nu je bent uit Spanje gekomen over de grote zee zijn wel heel blij dat je er bent. Morgen neem je de stoomboot weer mee naar huis, maar nu ben je bij ons. Laten we er nog wat mooie songteksten bij pakken.

pakjesavond

Dag Sinterklaasje

Als pakjesavond is afgelopen dan keert Sinterklaas weer huiswaarts. Maar voordat hij op de stoomboot gaat is het steeds gebruikelijker om hem nog even uit te zwaaien. De kleine baas trekt de keel nog maar weer even open om Dag Sinterklaasje en andere liedjes te zingen. Zie ginds komt de stoomboot is niet meer de tekst, maar we zingen nu Zie ginds gaat de stoomboot.

dag sinterklaasje

Wat is jouw favoriete sinterklaasliedje?

Omdat er zo’n ontzettend groot aantal Sinterklaasliedjes zijn is het lastig om te bepalen wat nu eigenlijk de leukste Sinterklaasliedjes zijn. Dat is ook nog eens heel persoonlijk. Ikzelf vind Rommel de Bommel een heel erg leuk Sinterklaasliedje. Maar wat is nu jullie mooiste, leukste of grappigste Sinterklaasliedje? Is dat een traditioneel of een van de nieuwe liedjes? Laat het weten als reactie op dit bericht. Staat het liedje er nog niet bij op deze website, wil je dan alsjeblieft ook de tekst van het Sinterklaasliedje opnemen, dan zorgen wij ervoor dat hij ook opgenomen wordt op deze website. Dank je wel alvast en veel plezier met het eten van pepernoten en chocoladeletters!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *