Sint Maarten liedjes

Sint Maarten liedjes

Sint Maarten liedjes

Sint Maarten liedjes worden gezongen tijdens het kinderfeest Sint Maarten. Op die dag vieren we de goedheid van de heilige Sint Maarten. Kinderen lopen dan met een lampion door de straten en zingen liedjes. Als beloning krijgen ze bij elk huis een snoepje. De Sint Maarten liedjes die ze dan zingen zijn vaak grappig, soms een beetje absurd, maar vooral graag kort. Hoe korter het liedje hoe sneller je naar het volgende huis kunt.

Sint Maarten liedjes tekst

Zoals gezegd is de tekst van de liedjes van Sint Maarten vaak kort. Dat is natuurlijk fijn als je op een avond langs zoveel mogelijk huizen wilt gaan. De tekst van de liedjes is vaak ook heel simpel, zodat je deze gemakkelijk onthoudt. Ook is het zo dat de meeste kinderen slechts van een paar Sint Maarten liedjes de tekst kennen. Deze paar liedjes wisselen ze dan af.

Foute Sint Maarten liedjes

Sint Maarten liedjes zijn ook vaak grappig. Zo grappig dat ze eigenlijk gewoon heel fout zijn. Denk maar eens aan de zin: “Sinte Maarten MikMak, mijn vader kijkt naar Tiktak”. Dat zou je normaalgesproken nooit verzinnen, maar toch is het een van de meest gebruikte zinnen bij het zingen aan de deuren. Iets minder grappig, maar zeker net zo fout is “Sinte Maarten had een koe, die moest naar de dokter toe”. Al heeft deze zin wel meer raakvlak met het feest. 11 November is namelijk ook van oudsher de dag dat de koeien vanuit de wei naar de stal worden gebracht.

Korte liedjes van Sint Maarten

Zoals gezegd zijn Sint Maarten liedjes vaak kort. Sommige hebben slechts 4 regels. Dat is natuurlijk fijn omdat je dan niet zoveel tekst hoeft te onthouden, maar ook dat je dan sneller van deur tot deur kunt gaan. Al strookt dat niet helemaal met de gedachte van Sint Maarten, het is natuurlijk wel lekker efficiënt.

Sint Maarten, Sint Maarten
De koeien hebben staarten
De meisjes hebben rokjes aan
Daar komt Sint Martinus aan

Sint Maarten liedjes op Youtube

Youtube is een fantastische bron om Sint Maarten liedjes te leren kennen. Zoek eens op Sint Maarten liedjes en je krijgt een grote hoeveelheid leuke kinderliedjes die je op de feestdag Sint Maarten kunt zingen. Natuurlijk vind je daar de standaard liedjes als Sint Maarten, Sint Maarten, 11 november is de dag en Sinte Maarten mikmak. Ook vind je er heel veel andere leuke liedjes die je met je kindje kunt zingen. Hoe leuk is het als je bijvoorbeeld bij Opa en Oma voor de deur er net iets specialers van maakt met een bijzonder Sint Maarten liedje.

Wat doe je als iemand niet opendoet?

Kinderen die met hun lampion lopen op 11 november zijn vaak heel efficiënt. Er wordt altijd gekeken naar maximale winst. Dat betekent dat een kort tuinpad voor een lang tuinpad gaat en dat als het donker ergens in huis is het huis vaak wordt overgeslagen. Als je dan toch bij iemand aan de deur staat die niet open doet, dan is dat een behoorlijke teleurstelling. Vaak begint het zingen namelijk al voordat iemand open heeft gedaan. Je hebt dan voor niets gezongen. Om iemand te straffen (en de rest van de buurt te waarschuwen) wordt er vaak nog een kort Sint Maarten liedje achteraan gezongen. Speciaal voor de persoon die niet open doet. Deze zou zich hier zo voor moeten schamen dat hij het komend jaar wel open doet en snoep uitdeelt.

Hier woont een kikkerbil, die niets geven wil.

Wat is het meest bekende lampionnenliedje?

Er zijn een paar hele bekende Sint Maarten liedjes. Natuurlijk ken jij ze ook en vind je ze op deze website. Onderstaand liedje mag daar zeker niet in ontbreken. Maar ook andere liedjes voor Sint Maarten zijn megabekend. Check de lijst maar eens op deze pagina, maar vergeet dan vooral ook niet naar de minder bekende lampion liedjes te kijken.

Sint Maarten, Sint Maarten
de koeien hebben staarten
de meisjes hebben rokjes aan
daar komt Sinte Maarten aan.

Wat wilde jij nog altijd weten van Sint Maarten?

Een paar feitjes over Sint Maarten die jij op de volgende verjaardag op tafel kunt gooien.

  • Sint Maarten is de beschermheilige van een groot aantal steden, waaronder Utrecht en Groningen
  • Een aantal steden, zoals Sint Maartensdijk en Sintmaartenszee, zijn naar deze heilige vernoemd
  • Sint Maarten is de beschermheilige van Frankrijk
  • De doorgesneden mantel van Sint Maarten is bewaard gebleven en ligt in een kapel in Frankrijk
  • In sommige plaatsen in Nederland wordt Sint Maarten op 12 november gevierd omdat vanuit de historie op 11 november altijd het vee werd binnengehaald.
  • Op sommige plekken overlapt Sint Maarten met Sinterklaas en worden op Sint Maarten ook al cadeaus uitgedeeld

En dan is het bijna Sint Maarten

Het is bijna Sint Maarten en dat betekent dat het tijd is om je lampion tevoorschijn te halen en je te laten horen met de leukste Sint Maarten liedjes! Of je nu op zoek bent naar teksten, muziek of bladmuziek, er is genoeg keuze om je optimaal voor te bereiden op deze feestelijke avond.

Voor de kinderen onder ons zijn er talloze Sint Maarten liedjes speciaal geschreven om de avond nog specialer te maken. YouTube staat vol met de leukste liedjes, van traditionele liedjes tot moderne remixes. En wat is er nu leuker dan samen met vriendjes en vriendinnetjes op school oefenen en alvast in de feeststemming te komen?

Bladmuziek bij jouw Sint Maarten liedjes

Voor de meer ervaren zangers onder ons zijn er ook genoeg uitdagingen te vinden. Zoek je bladmuziek of akkoorden om je eigen arrangementen te maken, of wil je graag de Sint Maarten liedjes top 10 bekijken om zo de populairste nummers te leren? Het kan allemaal!

En als je het helemaal goed wilt doen, kun je natuurlijk de Sint Maarten liedjes downloaden en afspelen tijdens het lopen van de route. Zo zorg je voor nog meer sfeer en breng je de echte Sint Maarten-spirit naar de straten.

Haal je lampion maar uit de kast

Dus haal je lampion uit de kast, oefen de mooiste Sint Maarten liedjes en bereid je voor op een avond vol gezelligheid en lekkernijen. Happy Sint Maarten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *