Kerstliedjes

kerstliedjes

Kerstliedjes

Kerstliedjes horen bij het grootste feest van het jaar: Kerstmis. Tijdens de kerst gaat het om gezellig met de familie samen zijn en daar hoort het zingen van liedjes bij. Daarom zijn er ook zo ontzettend veel leuke kerstliedjes. En die gaan van het simpele en bekende O dennenboom tot het iconische Jingle bells en natuurlijk de meer Christelijk georiënteerde kerstliedjes zoals In excelsis Deo. Hieronder vind je de complete lijst met liedjes voor kerstmis op deze website.

Nederlandstalige kerstliedjes

Zing je kerstliedjes met je kinderen dan is het het gemakkelijkst om Nederlandstalige kerstliedjes te zingen. Hiervan is de tekst net iets makkelijker te leren. Het meest simpele voorbeeld van een Nederlandstalig kerstliedje is O denneboom. Maar ook liedjes als Kling klokje Klingelingeling en De herdertjes lagen bij nachte zijn erg bekend.

kerstliedjes zingen

Kerstliedjes van vroeger

De meeste kerstliedjes zijn al heel oud. Deze kerstliedjes van vroeger zijn ontzettend leuk, maar je moet wel even door de oud Nederlandse taal heen kijken. Dat is net als bij de oude Sinterklaasliedjes. Er worden woorden en zinnen gebruikt die we tegenwoordig niet meer gebruiken. Denk hierbij bijvoorbeeld eens aan het liedje Hoe leit dit kindeke en Nu zeit wellekome. Deze liedjes stralen de echte sfeer van kerst uit en vieren de geboorte van Jezus. Toch moet je even goed lezen voordat je weet wat de tekst van deze liedjes echt snapt. Gelukkig kun je dit afwisselen met andere heerlijke kerstliedjes.

Kerstliedjes voor kinderen

Bij kerstliedjes is er, in tegenstelling tot bij andere categorieën kinderliedjes, een verschil in kerstliedjes voor volwassenen en kerstliedjes voor kinderen. De volwassen varianten van deze liedjes hoor je vaak op de radio en zijn van grote artiesten Bijna elke band, zanger of zangeres heeft wel een eigen kerstliedje opgenomen. Kerstliedjes voor kinderen zijn anders. Dat zijn meer de traditionele kinderliedjes die we kennen, maar dan met het thema kerst. Denk bijvoorbeeld aan het liedje O Dennenboom. Dat liedje heeft de traditionele eigenschappen van een kinderliedje: het is kort en de tekst is simpel te leren. Zoals O Dennenboom vind je op deze website nog veel meer leuke kerstliedjes voor kinderen.

Samen naar de radio luisteren

kerstliedjes op de radio

Veel mensen luisteren naar de radio als ze in de auto zitten of op het werk zijn. Thuis wordt veel minder naar de radio geluisterd. Behalve rond de kerstdagen. Op het moment dat de gezelligheid van kerst komt en op de radio veel kerstliedjes worden gedraaid gaat de radio ook thuis veel vaker aan. Kerst geeft iets magisch en kerstliedjes op de radio horen er dan gewoon bij. Ook al hoor je dan geen traditionele kinderliedjes, je hoort wel echte kerstklassiekers zoals Last Christmas van Wham of All I want for Christmas is you van Mariah Carey. Normaalgesproken kunnen de meeste mensen deze klassiekers niet luchten, maar tijdens de kerst zingt iedereen vrolijk mee met deze kerstliedjes op de radio.

Kerstliedjes tekst

Kerstliedjes zijn heel divers. Dat zie je vooral terug in de tekst. De tekst van de echte kinderversies zijn kort en simpel te leren. Ze gaan over de herkenbare thema’s van kerst: kerstboom, kerstballen, kerstman en cadeautjes. Als je kijkt naar de tekst van kerstliedjes voor volwassenen dan gaat de tekst van kerstliedjes vaak over liefde en samenzijn met mensen van wie je houdt. Natuurlijk zijn er ook teksten die een bredere kijk op het thema hebben om zo maar te zeggen, maar de echte klassiekers volgen een vast stramien. Bijzondere aandacht is er voor de echte Christelijke kerstliedjes. Omdat kerst van oorsprong een Christelijke feestdag is zijn er ook veel kerstliedjes waarbij de tekst is gebaseerd op het geloof. Hier komt de here en het volgen van zijn wil sterk in naar voren. Met al deze verschillende typen teksten is er altijd wel een liedje waar jij warme kerstgevoelens voor zult hebben.

Kerstliedjes op Youtube

Net als bij veel andere kinderliedjes zijn er ook ontzettend veel kerstliedjes op Youtube te vinden. Je hoeft maar te zoeken naar kerstliedjes of de titel van een van deze kinderliedjes dan krijg je een bijna oneindige lijst. En dat is leuk, want op Youtube krijg je niet alleen de tekst van de kerstliedjes, maar ook direct de melodie en vaak ook een grappig filmpje van iemand die het kerstliedje zingt. Ook worden vaak leuke animaties gebruikt op Youtube. Bekijk hieronder een lijst met de leukste kerstliedjes op Youtube.

Kinderliedjes zingen onder de kerstboom

Net als bij Sinterklaas beleven de meeste mensen ook de meeste pret aan kerst al in de periode er naar toe. Dan worden de voorbereidingen gedaan en wordt de kerstboom opgetuigd. Vanaf het moment dat de kerstboom staat is kerst eigenlijk al begonnen. De apotheose van het kerstfeest komt voor de meeste mensen op eerste kerstdag. Dan liggen ook steeds vaker cadeautjes onder de kerstboom Daar zie je een verschuiving met Sinterklaas. Zeker als kinderen in een gezin wat ouder worden. In veel gevallen worden er dan onder de kerstboom ook kerstliedjes gezongen. Gezellig samen met de hele familie komen dan de echte klassiekers te voorschijn. En voor de momenten dat er niet samen onder de kerstboom gezongen wordt gaat uiteraard radio aan.

kerstliedjes zingen onder de kerstboom

Wat is jouw favoriete kerstliedje?

Er zijn ontzettend veel kerstliedjes en de meeste mensen hebben wel een favoriet. Maar wat is eigenlijk jouw favoriete kerstliedje? Is dat een onvervalste klassieker of toch een wat minder bekend liedje. Laat het hieronder in de reacties weten. Staat het kerstliedje nog niet op deze website deel het dan graag ook even met ons, dan voegen wij het toe. Fijn kerstfeest voor allen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *