Kaarsjes blazen

kaarsjes blazen

Kaarsjes blazen
Kaarsjes blazen
Pff pff pff
Pff pff pff
En dan krijgen wij een
En dan krijgen wij een
Stukje taart, stukje taart

Kaarsjes blazen
Kaarsjes blazen
Pff pff pff
Pff pff pff
En dan krijgen wij een
En dan krijgen wij een
Stukje taart, stukje taart

Alle verjaardagsliedjes

Waarom blazen we kaarsjes uit?

Het is een traditie die we allemaal kennen en die we vaak vieren op verjaardagen: het uitblazen van kaarsjes op de verjaardagstaart. Maar waarom doen we dat eigenlijk? Het heeft eigenlijk meerdere betekenissen en symbolieken.

Ten eerste staat het uitblazen van kaarsjes symbool voor het maken van een wens. Volgens de overlevering mag je bij het uitblazen van de kaarsjes op je verjaardagstaart een wens doen en als je alle kaarsjes in één keer uitblaast, zou deze wens uitkomen. Deze traditie is waarschijnlijk ontstaan in oude culturen waar men geloofde dat de rook van de kaarsen de wensen naar de hemel zou dragen.

Daarnaast heeft het uitblazen van kaarsjes ook een praktische reden. Vroeger, toen er nog geen elektrische verlichting was, werden kaarsen gebruikt om een ruimte te verlichten. Het uitblazen van de kaarsen op de verjaardagstaart symboliseerde dan het einde van een jaar en het begin van een nieuw levensjaar. Tegenwoordig doen we het vooral om een feestelijke sfeer te creëren en om de jarige in het middelpunt van de aandacht te zetten.

Kortom, het uitblazen van kaarsjes op de verjaardagstaart heeft zowel een symbolische als praktische betekenis. Het staat voor het maken van een wens en het markeren van het begin van een nieuw levensjaar. Het is een traditie waar we vaak met plezier naar uitkijken en die het vieren van verjaardagen extra speciaal maakt.

De geschiedenis van kaarsjes blazen

Vroeger was het blazen van kaarsjes op een verjaardag een ritueel dat teruggaat tot eeuwen geleden. Het was een manier om boze geesten af te weren en geluk en voorspoed te brengen voor het nieuwe levensjaar van de jarige. Met de komst van de taart met kaarsjes werd dit oude gebruik nieuw leven in geblazen en werd het een vaste traditie op verjaardagen over de hele wereld.

Het idee achter het uitblazen van kaarsjes is dat het vluchtige vlammetje symbolisch staat voor het leven zelf. Door de kaarsjes uit te blazen, markeert de jarige als het ware het einde van een levensjaar en begint hij of zij fris aan een nieuw jaar vol met nieuwe kansen en avonturen. Het uitblazen van de kaarsjes wordt dan ook vaak gezien als een vorm van het maken van een wens, waarbij de jarige hoopt dat zijn of haar wensen in het nieuwe jaar uit zullen komen. Een eeuwenoude traditie die tot op de dag van vandaag nog steeds met veel plezier wordt voortgezet.

Bronvermelding

Tekst en muziek: Cees West (Op de melodie van: Vader Jacob)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *