Hanky panky shanghai

hanky panky shanghai

Hanky panky shanghai

Hanky panky shanghai,
hanky panky shanghai.
Hanky panky,
hanky panky,
hanky panky shanghai.
 
Hanky panky shanghai,
hanky panky shanghai.
Hanky panky,
hanky panky,
hanky panky shanghai.

Meer Verjaardagsliedjes

Bekijk de video van Hanky Panky Shanghai

Grappig verjaardagsliedje of racistisch?

Het verjaardagsliedje Hanky Panky Shanghai is een variant op Fijne verjaardag (of Happy Birthday to you). Voor sommige kinderen is het net alsof dit kinderliedje een Chinese versie van het bekende verjaardagsliedje is. Het wordt dan ook vaak gezongen terwijl de kinderen spleetogen maken. Dat klinkt natuurlijk grappig, maar kan voor Chinese mensen als heel kwetsend overkomen. In het licht van het afschaffen van de negerzoen, het niet meer zingen over Zwarte Piet maar alleen Piet, is het ook niet zo’n gek idee om dit verjaardagsliedje niet meer standaard te zingen.

Ervaringen van een meisje van Chinese afkomst

In Nederland wonen veel mensen van Chinese afkomst. Uit de ervaringen van Carolien, of grappig CaLoLien genoemd, blijkt dat op haar verjaardagen het zingen van dit Hanky Panky Shanghai vaste prik was. en vond ze het leuk? Nee, in tegendeel, het was elke keer afzien en geen “Nederlander” snapte het probleem. Dat kun je wijten aan de tijdgeest waarin er niet zo kritisch naar het verleden en de mogelijke impact op de Chinese bevolking werd gekeken, maar gelukkig kijken we daar tegenwoordig anders naar. Het is dan ook goed over dit verjaardagsliedje de dialoog te hebben.

Hanky Panky Shanghai niet meer zingen op school

Door het verbieden van dit verjaardagsliedje op scholen zou het bewustzijn moeten groeien dat dit liedje echt niet meer kan. Dat vindt in ieder geval de stichting Asian Raisins. Zij vinden dat het gebruiken van woorden die Chinees klinken en de bijbehorende handgebaren en spleetogen racistisch zijn en het belachelijk maken van de Chinese cultuur bevorderen.

Wat vinden jullie van het verjaardagsliedje Hanky Panky Shanghai?

Zijn jullie het ermee eens dat dit verjaardagsliedje eigenlijk niet meer zou kunnen? Is het inderdaad racistisch of is dat net een stap te ver en kunnen we het erover eens zijn dat het gewoon een grappig liedje is. Wat zeker is is dat het maken van spleetogen bij dit liedje (of uberhaupt) niet meer nodig is. Ik hoor graag jullie reacties in de comments.

2 gedachten over “Hanky panky shanghai”

  1. Kan echt niet, echt zo racistisch als de pest. Als je daaraan twijfelt ga eens goed bij jezelf te rade als je denkt dat je niet discrimineert, of kom er gewoon voor uit dat je een racist bent.

  2. als je dingen gaat creëren om daarna te kunnen verbieden ben je de weg kwijt.
    onzin gecreëerd door een groep die zich noemt naar een gedroogde vrucht .

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *